Koti Julkaisu

RSS

Käytettävyyden perusteet

Käytettävyyden perusteet

Käytettävyyden voi tiivistää kahteen sanaan; selkeys ja toimivuus. Useilla sivustoilla ne ovat jätetty puolitiehen, mahdollistaen vain keskinkertaisen surffailukokemuksen. Hyvä käytettävyys parantaa muun muassa konversiota, bounce ratea ja liikennettä. Perusasiat on syytä laittaa kuntoon ja kiinnittää huomiota myös vähemmän tunnettuihin tekijöihin.

Lyhyt latausaika

Ihmiset jättävät sivustosi varmasti, jos sen latautuminen kestää yli 5 sekuntia. On erittäin tärkeää pyrkiä nopeaan latausaikaan myös siksi, että siitä on tullut yksi osa Googlen algoritmia. Hyviä vinkkejä latausajan vähentämiseen tarjoaa Yahoo.

Selkeä navigaatio

Navigaatio on sivustojen käytetyin osa. Sen pitää olla selkeä, yksinkertainen ja helposti löydettävässä paikassa. Nykyään käytetyin paikka on logon alapuolella vaakasuorassa.

hsfi

aamulehti

Linkitä logo etusivulle

Lähes jokaisessa sivustossa logo linkittää etusivulle ja käytännössä linkitys on yhtä tärkeä kuin selkeä navigaatio. Suuresta logosta saa klikattua äkkiä etusivulle eikä tarvitse hakea pientä nappia navigaatiosta.

talouselama

gfxfi

Fontti

 • Hyvä fontin koko leipätekstissä on 12-14 pikseliä.
 • Lähes säännöksi muodostunut riviväli on 1.5 * fontin koko.
 • Sopiva rivin pituus on 400-600 pikseliä.

Tietoa sivustosta

Lukijat haluavat tietää ihmisistä sivuston takana. Onko sen takana yritys vai yksityishenkilö? Info kannattaa lisätä heti etusivulle selkeään paikkaan, mutta myös linkki käy. Ainakin nämä tiedot on löydyttävä: sivuston tarkoitus, sivuston takana oleva yritys/yksityishenkilö, yhteydenotto ja tekijänoikeudet.

hameensanomat

yle

Selkeät linkit

Suurimmalla osalla internetin käyttäjistä ei ole mitään hajua tekniikasta sivujen takana. He esimerkiksi olettavat kaikkien linkkien, kaikilla sivulla, olevan sinisiä ja alleviivattuja. Vaikka se saattaa sinua websuunnittelijana ärsyttää, niin kannattaa silti pysytellä tutussa ja turvallisessa. Myös jo klikattujen linkkien väri kannattaa korostaa purppuralla.

itviikko

digitoday

Sopiva kontrasti

Painotuotteissa valkoinen mustaa vasten toimii hyvin, mutta internetissä asiat ovat toisin. Liian suuri kontrasti aiheuttaa silmille rasitusta ja huonontaa luettavuutta, joten on parempi käyttää tummanharmaata mustan sijaan valkoisella pohjalla.

#000000/#FFFFFF

kontrasti_b

#222222/#FFFFFF

kontrasti_a

Tasattu teksti – ei keskitetty

Paperilla keskitetty teksti näyttää hyvältä ja sitä käytetäänkin dokumenteista sanomalehtiin. Tietokoneen ruudulta tarkastellessa luettavuus on kuitenkin huono, koska sanavälit ovat epätasaisia.

keskitetty

tasattu

Takaisin ylös

Tämä on asia mitä ei kovin monelta sivustolta löydy. Pitkän artikkelin jälkeen vierittely takaisin ylös on todella tuskallista, joten loppuun kannattaa lisätä paluulippu. Se käy todella yksinkertaisesti: <a href=”#”>Ylös</a>

ampparit_ylos

gfx_ylos

Kirjoittajaprofiili Sivustojen kanssa olen puuhaillut muutaman vuoden. Pari vuotta sitten heräsi todellinen kiinnostus, jolloin aloin harjoittelemaan aktiivisesti ja lukemaan alan blogeja. Nykyään teen freelancerina verkkomarkkinointia, webkehitystä ja -suunnittelua.
Kirjoittaja Lauri Twitter

Kommentit (4)

 • Takaisin ylös -linkin tarpeellisuudesta voi aina keskustella, kuitenkin Home-nappikin on olemassa. Vähän sama kuin Takaisin-linkin kanssakin, eikö jo voisi olettaa, että käyttäjät osaavat käyttää selaimen Back-nappia?

  Kommentoija Pauli Huhtiniemi, 11.02.2010 klo 20:43
 • Takaisin-linkki on ehkä webbisuunnittelun tyhmin juttu :) “Takaisin”? Takaisin mistä? :D Koomisimpia nämä Javascriptilla tehdyt history -1 -viritelmät… :)

  Kiva artikkeli.

  Kommentoija tee, 12.02.2010 klo 20:07
 • Tällaisia selkeitä suomenkielisiä koontijuttuja kaivattaisiin enemmänkin.

  Toinen syy välttää tekstin molempien laitojen tasausta: silloin rivejä on hankalampi erottaa toisistaan, kun tekstiä silmäillään nopeasti.

  Sivun alkuun -linkistä: ideaalisesti kaikki olisivat oikotiet hallitsevia tehokäyttäjiä, mutta näin ei tule käytännön maailmassa olemaan – Home-nappi ei tule yhtä tutuksi kuin Back-nappi. Siksi on jatkossakin käyttöä tekstin koon muuttamisnapeille ja takaisin ylös -linkeille yms. “turhuuksille”.

  Kommentoija Arttu, 12.02.2010 klo 20:34
 • Henkilö, joka hyötyisi sivun alkuun -linkistä ei todennäköisesti edes huomaa kyseistä linkkiä sivun alareunassa.

  Kommentoija Raskauslaskuri, 02.06.2012 klo 17:11
Nimi *
Sähköposti *
URL
Kommentti *

Uudet jäsenet

teflnlduw
Liittyi jo aikaa sitten
yhepkroz7
Liittyi jo aikaa sitten
mczfhizod
Liittyi jo aikaa sitten
gpvwxrks
Liittyi jo aikaa sitten
samidaox34
Liittyi jo aikaa sitten

Julkaisuarkisto

Yhteistyössä

Haluatko yhteistyöhön? Ota yhteyttä.